Wortelpunt behandeling

Wanneer een wortelkanaal moet worden schoongemaakt, lukt het soms niet om de uiteinden van het wortelkanaal goed schoon te krijgen. Aan deze wortelpunt kan een ontsteking ontstaan die voor nare klachten zorgt. Een wortelpunt behandeling kan dan noodzakelijk zijn.

Reinigen

Door een harde klap of val op uw tand of kies, tandbederf of een diepe vulling kan een tandzenuw afsterven. Deze zenuw moet dan worden verwijderd door middel van een wortelkanaalbehandeling. Daarbij moet het hele wortelkanaal goed worden gereinigd. Toch gebeurt het wel eens dat de puntjes van de wortelkanaal niet geheel schoongemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld wanneer de punt erg gekromd is of vertakt in kleine kanalen.

Resterende bacteriën in de wortelpunten kunnen dan zorgen voor een ontsteking die zich uitbreidt in het kaakbot. Dit kan zich dan later uiten met een puistje op het tandvlees.

Veel voorkomende klachten

Klachten bij een ontsteking aan de wortelpunt kunt u herkennen aan:

  • Zeurende pijn aan het tandvlees
  • Vieze smaak in de mond door pus
  • Zwelling van de kaak

In sommige gevallen kan een antibioticumkuur worden voorgeschreven als tijdelijke oplossing. Tegen de pijn kunnen pijnstillers worden ingenomen. Als er géén klachten zijn kan worden besloten om af te wachten echter de ontsteking zal niet weggaan. Uiteindelijk zal er toch een behandeling plaats moeten vinden om de oorzaak van de ontsteking te verwijderen. Soms kan dit door het opnieuw doen van de kanaalbehandeling, soms is een wortelpuntbehandeling de aangewezen behandeling. Vaak heeft de tandarts al met u besproken wat in uw situatie de beste optie is . Voor de wortelpuntbehandeling (apexresectie) zal hij u dan naar ons toe verwijzen.


Hoe gaat een wortelpunt behandeling in zijn werk? Na locale verdoving schuift de kaakchirurg het tandvlees opzij. Vervolgens halen we met een boortje de ontsteking weg. Om te voorkomen dat de ontsteking opnieuw ontstaat, korten we de wortelpunt iets in en sluiten het af met vulmateriaal. De wond spoelen we schoon en hechten we met oplosbare hechtingen.

Nazorg

U kunt direct na de operatie naar huis. Voordat de verdoving is uitgewerkt neemt u pijnstillers in. Daarvoor krijgt van ons een recept. Na de behandeling kan er een zwelling optreden van de wang of lip. Na twee dagen is de zwelling meestal het sterkst en verdwijnt daarna vrijwel altijd vanzelf binnen enkele dagen.

Advies

De eerste dagen na de operatie is het beter om in de buurt van de wond de tanden niet te poetsen, maar daarvoor in de plaats het voorgeschreven spoelmiddel te gebruiken. De andere tanden en kiezen kunnen gewoon met de tandenborstel worden gepoetst. Gebruik bij voorkeur geen alcohol of tabak gedurende de eerste dagen. Dat is slecht voor de genezing van de wond.

Controle

Wanneer de genezing goed verloopt is het tandvlees na ongeveer twee weken genezen. De kleine holte in het kaakbot op de plaats waar de ontsteking is weggehaald, vult zich na enige tijd vanzelf weer met bot. Om te controleren of dit is gebeurd, is het raadzaam dat de tandarts ongeveer een half jaar na de behandeling een controlefoto maakt.

Maak een afspraak

Bent u doorverwezen naar de kaakchirurg voor een wortelpuntbehandeling? Neem dan contact met op met Kaakchirurgie Leiderdorp voor een afspraak. In het Alrijne Ziekenhuis zijn onze specialisten u graag van dienst.