Complicaties verstandskies

Naast veel voorkomende klachten kunnen er ook complicaties ontstaan na een verstandskiesbehandeling. Hier enkele waar u rekening mee kunt houden.

Toename klachten

Wanneer gedurende twee tot vier dagen na de behandeling de nabezwaren toenemen in plaats van afnemen, kan het zijn dat een ontsteking in ontwikkeling is. Neem dan contact op.  

Heeft u complicaties na de verstandskiesbehandeling die zorg behoeven? Neem dan contact op met uw kaakchirurg. Onderstaand treft u een aantal mogelijke complicaties aan.

 

Vieze smaak en pijn

Het bloedstolsel is vermoedelijk uit de wond verdwenen waardoor er voedselresten in de wond komen. Dit kan voorkomen gedurende twee tot vier dagen na de behandeling. U merkt dan een vieze smaak en een erg vieze geur. Deze alveolitis gaat vanzelf in ongeveer één week over. Neem contact op bij erge pijn, dan kunnen wij de wond schoon spuiten en de pijnstilling aanpassen.

.Verminderd gevoel helft van kin en onderlip

Hier kan soms gevoelloosheid ontstaan na verwijdering van de onderverstandskies omdat de wortels van de kies tegen de verzorgende zenuw kunnen liggen. Meestal komt het gevoel vanzelf weer terug, al kan dat maanden duren.

Uitval gevoel helft van tong

Komt niet vaak voor. Het kan gebeuren wanneer de zenuw bij de verdoving is aangeprikt of doordat het weefsel is opgerekt en beschadigd bij het opzij houden tijdens de verwijdering van de verstandskies. Herstelt meestal spontaan maar wel vaak pas na meerdere maanden.

Open kaakholte

Bij verwijdering van een verstandskies uit de bovenkaak is het niet altijd te vermijden dat de kaakholte open gaat. Deze opening moet worden gesloten om ontsteking van de kaakholte te voorkomen

 

Maak een afspraak

Bent u doorverwezen naar de kaakchirurg voor een verstandskiesbehandeling? Neem dan contact met op met Kaakchirurgie Leiderdorp voor een afspraak. In het Alrijne Ziekenhuis zijn onze specialisten u graag van dienst.

Wat geldt voor de verwijdering van een verstandskies gaat ook op bij het weghalen van een wortelrest.