Tandvleestransplantatie

 

Voor het behoud van implantaten is het belangrijk dat er voldoende stevig tandvlees rondom aanwezig is. Door verschillende omstandigheden kan dit onvoldoende aanwezig zijn en is het noodzakelijk dat eerst een tandvlees transplantatie wordt uitgevoerd. Dit gebeurt vaak voordat de implantaten worden geplaats.

 

Alvorens deze ingreep plaatst vindt wordt soms eerst een operatieplaatje vervaardigd. Hiervoor wordt door de mondhygiënist een afdruk genomen van uw kaak.

 

Behandeling

De behandeling vindt onder plaatselijke verdoving plaats en u wordt afgedekt met een steriele doek. Op de plaats waar het tandvlees transplantaat later wordt geplaatst schuift de kaakchirurg eerst het aanwezige tandvlees opzij. Vervolgens worden met een klein scheerapparaatje reepjes tandvlees van het gehemelte genomen. Deze reepjes worden hierna op de kaak gelegd en met weefsellijm vastgemaakt. Hier overheen wordt het operatieplaatje of uw gebitsprothese gelegd en deze wordt met een aantal schroefjes aan uw kaak vastgezet. Het plaatje of de prothese blijft vervolgens 2 weken in deze positie zitten.

 

Nabezwaren

De hierop volgende 14 dagen zult u pijnklachten hebben en ongemak ervaren van de gebitsprothese of het operatieplaatje. U neemt hiervoor regelmatig de voorgeschreven pijnstillers in. Om de mond goed schoon te houden spoelt u afwisselend met de voorgeschreven spoelmiddelen chloorhexidine 0.12% (PerioAid®) en waterstofperoxide 3%. Het is belangrijk om alleen gemalen of geprakt voedsel te eten wat u gemakkelijk weg kunt slikken.

 

Controle na 14 dagen

14 dagen na deze behandeling komt u terug op onze polikliniek. U krijgt dan 2 afspraken op 1 dag: ’s ochtends wordt het plaatje of de prothese uit uw mond verwijderd. Vervolgens wordt de prothese aan de nieuwe situatie aangepast en opgestuurd naar de tandtechnieker. De aangepaste gebitprothese kunt u ’s middags weer ophalen.