Verstandskiesbehandeling

Wanneer u bent verwezen naar de kaakchirurg voor een verstandskiesbehandeling, kunt u het volgende verwachten.

Verwijdering

Voordat we de verstandskies verwijderen krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. Als de kies onder het tandvlees of het bot ligt, dan schuiven we het tandvlees eerst opzij. Als het nodig is, leggen we vervolgens de kies verder vrij met een boortje waarna we hem splitsen en kunnen verwijderen.

Na de behandeling

Door de verwijdering ontstaat een wondje dat we hechten met een materiaal dat na één of twee weken vanzelf oplost. Na de behandeling bijt u ongeveer een uur op een gaastampon. Gedurende de 24 uur daarna kunt u beter niet spoelen. Hierdoor ontstaat er een stolsel in het wondje en kan de wond genezen. U kunt wel wat drinken. Om zwelling van de wond tegen te gaan kunt u het beste een zakje met ijsklontjes gewikkeld in bijvoorbeeld een handdoek tegen uw wang aanhouden.

Verzorging

Voor de genezing van de wond is het belangrijk dat u de mond goed schoonhoudt. Dat kan met een normale tandenborstel tenzij wij anders aanraden. Gedurende enkele dagen na de behandeling kunt u bovendien spoelen met 0,12% chloorhexidine (PerioAid)

Medicijnen

Om de pijn te verzachten schrijven we pijnstillers voor op recept. Dit is vaak Paracetamol met Codeïne of Ibuprofen. Daarnaast krijgt u ook een recept voor het spoelmiddel. Door het spoelen kunnen tanden en tong een donkere verkleuring krijgen. Deze verdwijnt weer als u gestopt bent met spoelen. Ook kunt u bijverschijnselen krijgen van de medicijnen. In dat geval neemt u contact op met de de polikliniek kaakchirurgie.

Veel voorkomende klachten

Na de behandeling kunt u de volgende klachten verwachten:

  • Napijn
  • Een dikke wang
  • Temperatuursverhoging
  • Last met openen van de mond
  • Moeilijk slikken

In de eerste twee dagen na de behandeling nemen deze klachten nog toe. Daarna zullen ze geleidelijk verdwijnen.

Indien u de gaastampon heeft verwijderd en de wond nog wat bloedt, kunt u het beste opnieuw een gaastampon of een theezakje op de wond leggen en de kiezen een half uur lang op elkaar bijten.

 

Maak een afspraak

Bent u doorverwezen naar de kaakchirurg voor een verstandskiesbehandeling? Neem dan contact met op met Kaakchirurgie Leiderdorp voor een afspraak. In het Alrijne Ziekenhuis zijn onze specialisten u graag van dienst.

Wat geldt voor de verwijdering van een verstandskies gaat ook op bij het weghalen van een wortelrest.