Nazorg kaakcorrectie

Na ontslag uit het ziekenhuis vinden er nog een paar poliklinische controles plaats om te kijken hoe de genezing verloopt. Met deze zaken kunt u rekening houden wanneer u weer thuis bent.

Stijve kaken

Afhankelijk  van de soort operatie kan de mond gewoon worden geopend of blijven de kaken vier tot zes weken aan elkaar bevestigd. Wanneer de kaken weer los zijn, zullen de gewrichten in het begin wat stijf zijn. Hierdoor is het kauwen iets moeilijker.

Vervolg behandeling

Nadat de kaken zijn losgemaakt wordt het gebit eventueel door de mondhygienist gepolijst. Er worden eveneens dia's gemaakt. Zo nodig blijft de orthodontist de behandeling vervolgen. Wanneer de kaakgewrichten langdurig stijf blijven, krijgt u fysiotherapie. Een jaar na de operatie vindt er nog een controle plaats. Hiervoor wordt telefonisch of schriftelijk een afspraak gemaakt.

Mondverzorging

Wanneer de kaken met metaaldraadjes aan elkaar zijn bevestigd, heeft het gebit wat extra verzorging nodig. Goede mondverzorging erg belangrijk. Want het versnelt de genezing. We raden u dan ook aan om goed te poetsen met een tandenborstel met een kleine kop. De tong kan in deze periode de lippen niet bevochtigen zoals gebruikelijk. Droge lippen kunnen worden voorkomen door lippencreme te gebruiken.

Voeding

Als de kaken niet aan elkaar vastzitten na de operatie, wat in de meeste gevallen voorkomt, raden we aan om geurende de eerste weken zacht voedsel te eten. Wanneer de kiezen en tanden wel op elkaar zitten kunt u niet kauwen en zult u vloeibaar voedsel moeten gebruiken. Mocht u vragen hebben over de nazorg van de chirurgische kaakcorrectie, dan kunt u ons altijd raadplegen.

Maak een afspraak

Bent u doorverwezen naar de kaakchirurg voor een geleidelijke verlenging van uw kaak? Neem dan contact met op met Kaakchirurgie Leiderdorp voor een afspraak. In het Alrijne Ziekenhuis zijn onze specialisten u graag van dienst.